Április 19-23.

Kérdések az autonómia irodalmi vonatkozásaihoz

Vilmosné Gilbert Edit (PTE)

#Irodalom

Úgy tervezem, hogy az Autonómia hetének minden óráján, amit tartok, szóba hozom valamiképpen az autonómia elengedhetetlenségét. Tanárszakos csoportjaimat megkérem, nézzék meg addig Summerhillről, a híres, demokratikus (bár bentlakásos) iskoláról szóló filmet, s vitassuk meg az órán, mit tartanak belőle átvihetőnek majdani iskolai munkájukba. Ők pedig, a hallgatók milyen egyetemre járnának, mit javítanának azon, ahol most vannak?

A nőirodalom kurzuson a társadalmi nemi szerepek megjelenéséről beszélnénk az éppen sorra kerülő műben – érintve, hogy milyen a nőképe a kortárs és a korábbi irodalomnak, hogy miként mutatkozik meg az emancipálódás folyamata az irodalomtörténetben. Saját tapasztalati világuk felől hogyan képviselik a nőírók helyzetük összetettségét?

A hungarológia (Magyarságképzetek külföldön) kurzus lehetőséget nyújt arra, hogy kövessük: milyennek láttatnánk magunkat, s mi történik kultúránkkal annak más közegbe helyezésekor?

A 20. és 21. századi orosz és közép-európai világirodalom-előadásomon pedig azt mutatom meg, hogyan mérgezi meg az emberi viszonyrendszereket a hatalom. Kiemelem a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics Csernobili imáját (amit a remek amerikai Csernobil-minisorozatból, aminek alapjául szolgált, ismerhet a hallgatóság). Bulgakov kisregényei (Kutyaszív, Végzetes tojások) s a régi-új Ulickaja-forgatókönyv, a Csak egy pestis is azt tanúsítják elrettentő erővel: mi történik akkor, ha a megrendelő hatalom erővel felgyorsítaná az alapkutatást, s előbb helyezi gyakorlatba a terméket, mint ahogy befejeződnének a biztonságot garantáló kísérletek a tervezőasztalon, az ellenőrző műveletek az üzembe helyezés előtt. Az elsietett, idő előtt piacra dobott végeredményben nincsen köszönet.

A tudományos kutatás és a művészet autonómiájának megértése nélkül elvétjük a célt. Autonómia hiányában nincs méltó élet, nincs társadalmi jóllét.

Szemináriumaimon ezen a héten kipróbáljuk a bázisdemokrácia plénumain használt moderációs eszközöket, amihez az online platformok is kiválóak. Bízom benne, úgy megkedveljük őket, hogy a továbbiakban is élni fogunk velük.

Megosztom

Kapcsolódó Tudástár